Sivut

perjantai 22. helmikuuta 2013

Keittiön suunnittelua

(jaettu kahteen osaan tekstin pituuden takia, toinen osa löytyy täältä)

Suunnitteluvaiheesta

Kun tilaa keittiössä on hieman reipas 6 neliötä, keittiösuunnittelusta tulee melkein rakettitiedettä ihmiselle jonka vahvin puoli ei ole keittiön suunnittelu. Kaikille (ruuanlaittoon liittyville) toiminnoille pitäisi löytyä järkevä paikka ja niiden välisen liikeradan muistuttaa kolmiota, ennemminkin kuin edestakaisin sahaamista.

Tilassa on pitkä ja lyhyt ehjä seinä, ikkunaseinä ja ovi seinä. Keittiössä on nykyisellään L-muotoinen ratkaisu, L-nurkkaan on jäänyt alakaappiin noin puolen kuutiota hukkatilaa, yläkaappiin saman verran. Ei sinällään paha, mutta tilaa ei ole hukattavaksi, eikä ketään halua upota vyötäröä myöden kaapin uumeniin hakemaan tavaraa.Olen pitkäaikaisen pyörittelyn jälkeen päätynyt tähän ratkaisuun. Ikkunaseinälle tulisi 2.4 metrinen työtaso, tilaa toisessa päässä arkkupakastimelle, jonka viereen tason alle joko laatikosto tai hyllykaappi; toisessa päässä joko 211cm korkea kaappi jääkaapille ja säilytystilalle tai sitten tason alle laatikosto ja puolikaappi jääkaapille tason päälle. Tasolla itsellään sitten tilaa kahvinkeittimelle ym. pikkuhärpäkkeille. Taso toimisi ruuanvalmistuksessa aputasona, tavarat ulos jääkaapista tasolle, valmistelut ym. siinä. Tuossa toteutuisi suhteellisen järkevä liikeratakin; tasolta liedelle ja altaalle pystyisi pyörimään yhden jalan ympärille. 


Vasemmalta: Yläkaapin sisään menee piiloon sähkömittari ja sulakekaappi. Alahyllylle jää tilaa tuohon liittyviin tarvikkeisiin, sulakkeet ym (kas, asemointi mennyt hieman käteen korkeuden suhteen). Alapuolelle hyllykaappi (mm. uunin kehittämän lämmön takia en halua laatikostoa). Lieden yläpuolelle tulisi 50cm liesituuletin aktiivihiilellä, hormikiinnitystä ei voi tehdä taloyhtiön huippuimurin takia. Ilmastointiaukko on siis lieden yläpuolella, suurinpiirtein kaappien välissä yläreunan korkeudella. Osittaiseen naamiointiin olen miettinyt etureunaan tulevaa kapeaa ovellista maustehyllyä tai mahdollisesti valaistusta (opaalimuovin taa tulevaa loisteputkea tms). Lieden oikealle puolelle ylös ja alas hyllykaapit. Sitten astiankuivauskaappi ja allaskaappi, taasen hyllykaapit ylös ja alas. Reunimmaiseksi korkea hyllykaappi kahdella ovella. Tuolla määrällä luulisi saavan astiat, kodinkoneet ja kuivatarvikkeet järjestykseen. Tällä hetkellä yläkaapistot ovat 109 cm korkeita ja mietin nyt 92 cm korkeita, jotta saisin epäsuoran valaistuksen kaappien päälle (ja pääsisin eroon kattovalaisimesta joka jää aina selän taa ruokaa laittaessa).


Astianpesukoneelle ei ole varsinaisesti varattu tilaa, mutta integroitavan saa upotettua korkean kaapin vieressä olevaan hyllykaappiin tarvittaessa (uusittavassa hanassa on mahdollisuus astianpesukoneliitäntään), ja pesualtaaksi kaksialtaisen eikä 1.5 tai 1-altaista. Mietin mustan kivijäljitelmätason "toiminnalliselle puolelle", ei ole niin arka värjääntymään kuin valkoinen jne., ja samaa sarjaa olevan valkoisen(harmaan) tason ikkunan alle (valoisuus, tilan koko). Sokkelia en vaivautuisi laittamaan vaan teräksiset kalustejalat (yhteensopivat mm. vetimien kanssa) - en pidä suljetun keittiön tunnusta, ja haluan pystyä siivoamaan kaappien altakin.

ja sitten itse työhön...


Tästä lähdettiin. Korkean kaapin vierestä on tosin jo yläkaappi purettu aiemmin.Muovisten jalkalistojen sisältä löytyi mielenkiintoisia johtovetoja.


Halusin säilyttää alkuperäisen korkean kaapin, tosin käännettynä. Tämän purkamiseen ja siirtämiseen ehjänä meni noin 3 tuntia, rautanauloja ristiin rastiin... Alhaalta pöytäkaappi purettu, taustalevy vielä seinässä kiinni.


Pitkän seinän yläkaappien purkamista. Yksi näistä (seinän vieressä) piti säilyttää ehjänä kun se tulee uusiokäyttöön kylpyhuoneessa. Kaappien päällä näkyvä kotelointi oli kiinni kaapeissa 2x4 läpi rautanauloilla, ja se tuli kokomittaisena alas astiankuivauskaapin kanssa. Tässä kohtaa tuli miestä ikävä...


Ylhäällä näkyy yläkerran asunnon kylpyhuoneen käsienpesualtaan pohja ja putkistojen läpivedot ym. Tässä kohden hommat pysähtyi päiväksi ja isännöintifirmaan tiedustelemaan onkos vesivahinkohistoriaa ko. asunnossa. Seinät todettiin homeettomiksi ja terveiksi, joten hommat jatkuivat.


Alkuperäinen peitelevy uusiokäyttöön. 


Puolet lattiasta asennettuna 4mm äänenvaimennuksella. Pitkän seinän pöytäkaappien purkua odotellessa.


Komiaa... Tuosta viemäröintiaukosta menee käsi läpi kylpyhuoneen puolelle (siellä siis peltinen "allaskaappi" jossa viemäröinti).


Tuosta sitten hieman tukikoolauksia seinäkaappeja varten. Korkea kaappi paikoillaan.


Lattia asennettu kokonaisuudessaan, kaapit koottuna asennusta odottamassa.


Seinäkaapit paikoillaan.


Pöytäkaapit paikoillaan.

12.3. jatkoa Iisakin kirkolle


Nuin, työtasokin on saatu jo paikoilleen.Boholmenin allas ja Edsvik hana. Allas oli suhteellisen helppo asentaa - tosin pitää muistaa olla huolellinen sahatessa, muuten joutuu jälkikäteen säätämään ja siistimään omia kämmejään. Milli on milli, mutta sekin saattaa olla välillä liikaa. Ärräpäitä tähän väliin. Hanan aukon poraus allastasoon oli myös helppoa kun muisti hieman jarrutella kierrosten kanssa, olisi saattanut terä palaa kiinni. Se olisi kyllä ollut kruunaus tolle projektille. Allaskaapin sisäosista myöhemmin lisää kun saan kuvattua päivänvalossa.


Ja siinä välitilaa on aloitettu. Kyllä, se tulee samasta laminaatista kuin lattiakin. Minä haluan, joten teen. Jätin vanhat laatat taakse (tuhma minä), tosin sillä puolustuksella että seinä ei olisi kestänyt niiden poistoa, ja saavat myös toimia alkuperäisenä kosteudensulkuna - laatat jatkuvat työtason alareunaan asti. Laminaatit ovat kiinni siis saniteettisilikoonilla, alareuna ja ponttaukset ovat myös huoliteltu silikoonilla. Laminaatin päälle roiskevesisuojaksi tulee Liberonin Bistrot satiinilakka - tummentaa hieman väriä, mutta mutta, ei heijasta valoa silmiin ja käsittääkseni toimii myös pienenä UV-suojana.

14.3. uusia kuvia


Tuossa allaskaappi. Piilotin viemäröinnin ylimääräisellä hyllylevyllä (sori, jäi makro päälle)Nyt riitti sähkö- ja sulakekaapin tuijottelu. Nurkassa ollut huolittelulista paljasti altaan kylpyhuoneen peltiseinän taustan ja tukun muovia (käyttötarkoitus mikä??? en sitä kyllä ruvennut pois repimään kosmisen koston pelossa).


Kuvaaja vinossa, ei kaappi... Jaksoin mittailla ja piirtää noiden sähköhärpättimien paikat ja leikkasin mattopuukolla. Ihan ei mennyt nappiin, mutta eipä tuo sentin siivu ketään tuolla kaapissa häiritse. Saan tuohon vielä hyllynkin sulakkeille, lampuille yms yms, ja alle sitten ruuanlaittoon tarvittavia, öljyt jne.


Nuin. Huomattavasti siedettävämpi. Kuvassa näkyvät kulmaraudat ovat hyllyä ja liesituuletinta varten. Siitä myöhemmin.


Tuossa on ikkunan alla olevan työtason alta kuva. Reiät ovat vanhat ilmastointi reiät, vedin kaapin läpi jatkojohdon kahvin- ja vedenkeittimelle (sen takia en kyllä ruvennut pistorasiaa/sähkäriä hakemaan). Ja kun tuo nyt näyttää järkyttävältä, tein siihen koteloinnin. Siitä kuva myöhemmin.

uusia kuvia lisätty 16.3.

Tuossa sitten lisätty hylly mikroa varten, alla tila liesituulettimelle. Päädyin Franken Classic F741 liesituulettimeen, siinä kun on mahdollisuus huoneilmaan palautukselle ja on likipitäen äänetön täydellä teholla. Tietysti myös liesi, mikro, jääkaappi ja arkkupakastin ovat valkoisia, joten...

Tiedän, että mikron pitäisi olla huomattavasti matalammalla, mutta jälkikasvun ei ole tarkoitus päästä siihen koskemaan, eikä keittiössä muualla ole oikeastaan tilaa/mahdollisuutta. Ja keskelle työtasoa se ei tule pönöttämään. Nesteiden päällekaatumisvaaraakaan ei ole, niiden keittelemiseen meillä käytetään kattilaa. Sulatukselle ym. ideaali paikka, noin ruuanlaiton kannalta, on silmien alla/edessä. Sain loput välitilastakin laitettua, muutamat listat on jo paikoillaan. Vielä pitää löytää oikean kokoisia valkoisia pyöreitä tarroja noiden ruuvinkantojen päälle.


Pähkäilin aika kauan siitä mitä tälle kammotukselle pitäisi tehdä. Mietin maalia ja antiikkilaastia, mutta kun sattui jäämään ylimääräistä laminaattia välitilasta, päätin,


että se tuleekin sitten kokonaan samalla laminaatilla, listat reunoille niinkuin välitilassakin. Omaan silmään tuo ei tee sekavaa vaikutusta, joku muu saattaa olla eri mieltä. Yritän pitäytyä mahdollisimman vähässä määrässä eri materiaaleja. Mietin asian niin että laminaatti/puupinta tuo lämpöä ja pehmeyttä, kaapistojen ovien ja listojen valkoinen tuo avaruutta/valoa ja hieman modernia, ja tasojen kiviefekti ja päätyseinän antiikkilaasti tuovat "rosoisuutta". No joo, onhan toi jo...


Ja sitten kun piti lähteä kikkailemaan ja hifistelemään noilla huolitteluilla, saa alkaa tekemään sytykkeitä peitelistoista. Onneksi tuo MDF on suhteellisen taipuisaa mattopuukon alla. Ei tarvitse alkaa metsästämään 7mm huulloksella olevia kulmalistoja. Jos vastaavanlaisen projektin teen, taidan kuitenkin päätyä hieman erilaiseen ratkaisuun. Itselle tehdessä se ei sinällään haittaa, Iisakin kirkkoa kun rakennetaan.

(jaettu kahteen osaan tekstin pituuden takia, toinen osa löytyy täältä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos postaukseni herätti ajatuksia, suuntaan tai toiseen, jaathan ne kanssani?