Sivut

maanantai 6. toukokuuta 2013

Keittiökaappien ovien petsaus + vahaus

(postaus samantyylisten ovien maalaamisesta täällä)

Ennen/nyt -kuva alkavasta projektista. Pyökin värisistä ovista poistetaan lakka ja ne petsataan grafiitinharmaalla (mustahko), jonka jälkeen suojataan mehiläisvahalla.


edit 9.5. Laitan kuvia lisää vaiheista kun alan petsaamaan ovia - lakanpoistossa sinällään ei ole paljon katsottavaa.

edit 13.5. nyt on päästy petsauksessa alkuun, eli hieman työvaiheista kuvia.


Lakkapinta yllättävänkin paksu ottaen huomioon kaapinovien iän. Mietiskelin ensin mielessäni että olisin koneellisesti hionut tuon lakan, mutta totesin sen olevan turhaa ajan- ja paperinhaaskausta. Olisihan siitä tullut aika rumba - ensin P60/80, sitten P120 ja kun tuo puu on niin pehmeää, todennäköisesti vielä P180/240. Muuten olisi jäänyt kivoja traktorinrenkaan kuvia pinta täyteen.


Jotenka siis puukko ja sikli kauniiseen käteen ja eikun hommiin. Yllättävän nopeasti tuollaisen etusarjan kaikkineen puhdistaa, noin 30 minuuttia. Koristeurat vievät suurimman ajan, mutta kun teroittaa lusikan ja muita käsillä olevia työkaluja, homma hoituu sutjakasti. Lakanpoiston jälkeen pinta on hiottu P180 - tosin kaikkia iän tuomia kolhuja en lähteny hävittämään: tuo mielestäni elävyyttä pintaan.


Ensimmäinen spriipetsi vedettynä. Ja tässä sitä huomaa kuinka anteeksiantamatonta tavaraa tuo on, pienimmätkin lakka/liima/puunkovuus erot yms. läikät kuultavat läpi. Hätä ei toki ole tämännäköinen, mahdolliset ylijäämät poistetaan ja pinta hiotaan kevyesti ennen seuraavaa petsausta (P320). Ylimääräiset petsit kannattaa pyyhkiä mahdollisimman nopeasti pois - tässäkin kun on tarkoituksena jättää puunkuviota näkyviin. Pinta tullaan vielä käsittelemään mehiläisvahalla tai Finishing Oililla, mutta tästä myöhemmin.

edit 14.5.


Kuka on väittänyt että koristeurien puhdistaminen olisi vaikeaa? Ehei! Tarpeettomille työkaluillekin löytyy käyttöä oikeaan paikkaan - viilan kautta tässä tapauksessa. 

edit 16.5.


samea = kuivuva vaha / kirkas = kiillotettu vahapinta


vasen = lakka poistettu / oikea = alkuperäisellä pinnalla

edit 17.5.


Kahteen kertaan petsattu pinta


Yhteen kertaan petsattu pinta


märkä petsipinta, toiseen kertaan vedetty

edit 21.5. 


Muuttuu jonkin verran oven ulkonäkö väriä vaihtamalla, eikö?(huonohko kuva, mutta...) tässä näkee miksi kannattaa käyttää aikaa lakan poistamiseen spriipetsiä käytettäessä. Vaikka tuo imeytyykin lakkaan ja värjää sen se ei ole lähellekään samannäköinen kuin puhtaalla puupinnalla. 

edit 22.5.


Valitettavasti tuo mintunvihreä seinä taittaa tuota harmaata maalipintaa - otan uuden kuvan kun maali on kuivaa ja suorassa päivänvalossa. Yleensähän kaapinovien sisäpintoja ei käsitellä uudelleen, itsekin ensin ajattelin vain petsata nuo kehykset ja jättää peiliosan pyökin väriseksi. Yök. Sitten tuli mieleeni että keittiössä on keskiharmaa hyvännäköinen tapetti, joten koemaalasin yhden peilin harmaalla ja ehdotin asiakkaalle.

Näillä sitten mennään, peilit maalataan. Vaikka kaapinovet eivät vietä paljon aikaa auki, tuo maalattu peili voi olla "uuden" keittiön kikkavitonen, se oma juttu. Asiakkaalla itsellään on tosi upeita ideoita keittiön muiden pintojen uusimiseen, joten alan jo odottamaan innolla mitä tästä kaikesta saadaan aikaiseksi!

edit 24.5.


Harmaa peili (oven sisäpuoli)


Peilien maalausta


Hienointa (helpointa, nopeinta...) peilien maalaamisessa on se, että ei tarvitse tuhrata suojateippien yms kanssa. Nuo kehyksethän tullaan siis siklaamaan ja petsaamaan, joten rapatessa saa roiskua (toki, ihan pakko ei ole, ettei tarvi turhaa työtä tehdä). Peileissä on siis lakkapinta hiottu rikki, pohjalla tartuntapohja ja päällä Futura 15 vesiohenteinen kalustemaali. Kun maali tuosta kuivaa, pinta hiotaan kevyesti P320 paperilla ja vahataan mehiläisvahalla. Sen jälkeen voikin poistaa lakan ja petsata kehykset. Olen jättänyt vahan kiillottamatta petsin levityksen ajaksi, on helpompi pyyhkäistä mahdolliset roiskeet pois (kangastilkku jossa on ina vahaa).

No niin - projekti valmis! Luovutettu asiakkaalle 6.6.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos postaukseni herätti ajatuksia, suuntaan tai toiseen, jaathan ne kanssani?