Sivut

sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Lankkulattian päivitys

Pyöreät 35 neliötä lakattua lankkulattiaa olisi tarkoitus päivittää. Lakat siis pois, pintaan kelotus vihtrillillä ja valkokalkkivaha. Toki olisi voinut myös käyttää petsiä ja lakkaa/vahaa tai sävytettyä lakkaa. Tuleepahan tehtyä lahosuojaus samalla kun saa vanhan lattian ilmeen.


Aloitusvaihetta


P36 ja P40 laikka käytössä. Osissa lakkaa on noin 0.4mm kerros, näihin kohtiin käytän surutta epäkeskoa.Paikoissa taas lakka on sen verran "hapertunutta" ja sitä on ohuemmin, joten on nopeampaa vetää käsipelillä.

Laitan lisää kuvia kelotuksesta ja vahauksesta myöhemmin, nyt on lakanpoisto työn alla. Ajattelin oheistaa linkin muutamaan mielenkiintoiseen artikkeliin aiheeseen liittyen:Tuossapa vihtrilliä sekoitettuna. Normaalistihan ulkorakennuksiin sekoitetaan noin 0.5kg 10 litraa vettä kohti, harmaantumista nopeuttaa siis tuuli, sade ja aurinko. Sisätiloissa kun vastaavia ei ole, ja auringon vaikutuskin on hieman kortilla, kolminkertaistin tuon vihtrillin määrän, eli 1.5kg 10 litraa vettä kohti. Tämä määrä itseasiassa tulee aikaisemmasta projektista jossa tuota sekoitussuhdetta tuli kokeiltua useampaankin otteeseen.


Monet ruiskuttavat alipaineruiskulla tai sutivat, minäpä otin tällä kertaa vanhan kunnon Viledan käyttöön. Kunnon kumihanskat käyttöön (pinkit...) ja eikun hiertämään liuosta lautaan.


Siinä kertaalleen kasteltua pintaa.


Kuivunut pinta. Tässä on vielä lievä nukka pinnassa, joten kun pinta kevyesti hiotaan, lähtee nousseet suolat ja hahtuvat pois. Sen jälkeen näkee myös aika hyvin minkä värinen pinta tulee olemaan. Jos on tarvetta, voi lattian käydä läpi vielä kertaalleen vihtrilliliuoksella. Väri tulee kuitenkin syvenemään kuukausien kuluessa hieman. Tähän päälle tulee valkokalkkivaha, joten väri tulee olemaan valkoisempi ja vaaleampi kuin pelkällä kelotuksella.


Etualalla olevan lankun pinnassa näkyy pieniä suolakiteitä, ja kuivuneen vihtrillin väri on punertavan vihertävän harmaa. Taka-alalla oleva lankku on hiottu ja alta paljastuu vaaleanharmaa pinta.

Takan ympärillä olevan laatoituksen reunan ympäri maalattu "lista".

En viitsi enää toisesta tilasta postailla, samat vaiheet ja sama lopputulos...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos postaukseni herätti ajatuksia, suuntaan tai toiseen, jaathan ne kanssani?